- نویسنده : مدیر وبسایت
- 16 آذر 1398
- کد خبر 7280
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
پیرو درج مطلبی در فضای مجازی در مورد پروژه احیای پارک ملی خشکی دریایی بوجاق ، به منظور تنویر افکار عمومی و اطلاع مردم از روند احیاءاین منطقه پر اهمیت، مطلب زیربه استحضار مردم عزیز می رسد :
پارک ملی خشکی دریایی بوجاق یکی از مهمترین مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و تنها پارک ملی خشکی دریایی کشور در نزدیکی کیاشهر واقع شده که با توجه به ثبت آن در کنواسیون رامسر از اهمیت اکولوژیکی بسیار بالایی به لحاظ تنوع گونه ای برخوردار است.
حضور هر ساله تعداد کثیری از پرندگان مهاجر در فصل مهاجرت این پارک ملی را بعنوان یکی از اکوسیستمهای منحصر به فرد و مهم در سطح ملی و همچنین بین المللی مطرح کرده و ان را دارای بالاترین درجه حفاظتی کرده است.
متاسفانه در چندین سال گذشته با توجه به بروز پدیده خشکسالی ناشی از تغییر سطح تراز آب و ورود پساب و رسوبات کشاورزی ، بخش عمده آن خشک شده به نحوی که تردد هر گونه قایق در آن غیر ممکن و عملا حیات اکوسیستم تالابی آن نابود شده بود.
اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان ،با توجه به رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست در اجرای دستورالعمل بوم گردی در مناطق تحت مدیریت، ضمن انجام مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی، و بر اساس موافقتنامه استانی با رعایت ملاحظات زیست محیطی و طی مراحل قانونی، پروژه احیا پارک ملی خشکی دریایی بوجاق را در دستور کار خود قرار داد.
این پروژه با هدف احیاء و حفظ پارک ، بهره برداری خردمندانه از جاذبه های بوم گردی با رویکرد آموزشی و جلب مشارکت مردمی در امر حفاظت بهینه از عرصه های طبیعی ، آشنایی بوم گردان با ارزشها و اهمیت محیط زیست پیرامون ، ارتقاء فرهنگ محیط زیستی ، کاهش بهره برداری غیر اصولی و تخریب محیط زیست و حفظ و بقاء تنوع زیستی و گونه های ارزشمند اجرا شد.
با تاکید بر این واقعیت که پدیده خشک شدن تالابها در استان گیلان بر خلاف سایر نقاط مرکزی، ناشی از کم آبی نبوده بلکه با وجود منابع آب شیرین بدلیل عدم توزیع مناسب منابع آب در حوزه های آبی استان رخ داده است، دراین پروژه بنابر نظر مشاور ذیصلاح، محورهایی به شرح زیر در دستور کار قرار گرفت:
بازسازی دیواره طبیعی به منظور افزایش زمان ماندگاری آب موجود در تالاب بوجاق
لایه برداری سطحی به منظور دستیابی به تراز آب دریا و احیاءو برقراری جریان آب زیر سطحی
احیاء حوضه غربی تالاب بوجاق درحاشیه رودخانه اشمک به منظور برقراری جریان آب سطحی( ثقلی ) از سمت رودخانه اشمک
احداث ایستگاه پمپاژ برای شرایط اضطراری و بحرانی و احیانا خشکسالی
کاهش تراکم گیاهان آبزی با رشد بی رویه و نی بری
نحوه اجرای طرح احیاء پارک ملی خشکی دریایی بوجاق :
برابر تصاویر و مستندات موجود ، پارک ملی خشکی دریایی بوجاق طی چند سال اخیر بشدت دچار تغییر و خشک شدن بوده، به نحوی که این اداره کل با یک عرصه کاملا خشک و مرتعی بجای تالاب روبرو بود و بی شک هر گونه تعلل در انجام اقدام به منظور احیاء این اکوسیستم منحصر به فرد ، علی الخصوص زون یاد شده که بعنوان یکی از مهمترین مامن های حیات وحش بومی منطقه و پرندگان زمستان گذران و مهاجر به شمار می آید ، منجر به بروز آثار سوء غیر قابل جبران از جمله انقراض و از بین رفتن بانک ژن حیات وحش منطقه می شد.
به همین منظور ، اقدامات اجرایی بر اساس نتایج مطالعات ارزیابی زیست محیطی که توسط پژوهشکده محیط زیست سازمان جهاد کشاورزی استان انجام و ضمن طی مراحل قانونی، با رعایت تمامی ملاحظات زیست محیطی و بهره گیری از خدمات مشاور ذیصلاح مبتنی بر نتایج مثبت حاصله از اجرای پروژه مشابه در پناهگاه حیات وحش سلکه در دستور کار این اداره کل قرار گرفت .
نتایج مثبت حاصل از اجرای پروژه مشابه در پناهگاه حیات وحش سلکه ، ضمن این که مورد بازدید ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست کشور قرار گرفته ، بر اساس مستندات موجود ،مورد تایید دفاتر مرتبط تخصصی سازمان متبوع نیز واقع شده است .
پروژه احیاء پارک ملی بوجاق نیز باتوجه به بازدید معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی و مسئولین و کارشناسان دفاتر تخصصی مرتبط سازمان بر اساس ملاحظات و نظرات سازمان متبوع اجرا شده است .
ایجاد تاسیسات بوم گردی و سایت پرنده نگری نیز با بهره گیری نتایج مثبت بدست آمده از اجرای پروژه پایلوت در پناهگاه حیات وحش سلکه و تحت نظر و تایید دفتر تخصصی سازمان براساس الگوی اجرا شده توسط تیم جایکا، با رعایت تمامی ملاحظات زیست محیطی و استفاده از مصالح کاملا همگون و منطبق با منطقه و بر اساس تجارب موجود و استانداردهای اجرای موفق این پروژه با هدف آموزشی و جلب مشارکت مردم در امر حفاظت از محیط زیست و ارتقاء فرهنگ زیست محیطی که به دفعات مکرر توسط تیم جایکا در بحث های آموزشی مورد استفاده قرار گرفته صورت پذیرفت و تمامی اقدامات این اداره کل بر اساس ماده ۱ قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست به شرح ذیل اجراشده است که از نتایج ملموس اجرای پروژه می توان به احیاء و افزایش قابل توجه سطح و عمق تالاب در چند ماه اخیر اشاره نمود .
«ماده ۱ : حفاظت و بهبود و بهسازی محیط زیست و پیشگیری و ممانعت از هر نوع آلودگی و هر اقدام مخربی که موجب بر هم خوردن تعادل و تناسب محیط زیست می شود ، همچنین کلیه امور مربوط به جانوران وحشی و آبزیان آبهای داخلی از وظایف سازمان حفاظت محیط زیست است»
لازم به ذکر است اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان در چارچوب قوانین موضوعه و شرح وظایف و رسالت سازمانی همواره سعی داشته تا با بهره گیری از همه ظرفیتهای علمی و اجرائی و تمرکز منابع مالی موجود که همواره با محدودیتهای این منابع نیز روبرو بوده ایم به گونه ای برنامه ریزی و اتخاذ راهبرد کند که ضمن مقابله به موقع و موثر با بحرانهای زیست محیطی نظیر خشکسالی، شرایط لازم به منظور احیاء و بازگشت اکوسیستهما به حالت طبیعی فراهم شود و عملیات پیشگیری و احیاء، مشمول مرور زمان و افزایش خسارت نشود.
در پایان این اداره کل از هر گونه نقطه نظرات تخصصی و دلسوزانه استقبال کرده و از همه حمایتها و حساسیتهای زیست محیطی و پیگیریهای سازمانهای مردم نهاد کمال تشکر را دارد . /انتهای پیام
https://gilanpayam.ir/?p=7280