×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

سرخط خبرها

امروز : پنج شنبه, ۱۹ مهر , ۱۴۰۳
گیلان؛ قطب کاشت حلزون شمال کشور شد/ ترسیم آینده ای روشن و جهش دار در علوم پزشکی گیلان

عمل جراحی کاشت حلزون برای دو دختر پنج ساله در رشت و قابلیت انجام این نوع جراحی برای کودکان شمالی، گیلان را به قطب کاشت حلزون شنوایی در شمال کشور تبدیل کرد و آینده ای روشن و جهش داری را در توسعه رشته های پزشکی رقم زد.
به گزارش گیلان پیام، کاشت حلزون شنوایی، بخشی از جراحی گوش و حلق و بینی است که اولین مرکز آن در ایران از سال ۱۳۷۶ در دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران آغاز شد و به تدریج این نوع از عمل جراحی در استان هایی که اکنون قطب کاشت حلزون هستند همچون مشهد، تبریز، اهواز گسترش یافت.
کاشت حلزون شنوایی یک عمل جراحی ساده نیست. به این دلیل که در این نوع از عمل جراحی، یک نوع پروتز شنوایی در حلزون ناشنوا کار گذاشته و پس از یک دوره یک تا یک سال و نیم ، مراحل توانبخشی، گفتار درمانی و تربیت شنیداری نیز برای بیمار انجام می شود.
گیلان جزء ۱۴ استان دست یافته به جراحی کاشت حلزون کشور است
کاشت حلزون شنوایی به گفته دکتر ارسلان سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، امتیازی است که وزارت بهداشت و درمان به صورت متمرکز در دست دارد و این امتیاز بنا بر پیچیدگی و خاص بودن فرایند درمان و توانبخشی به هر استان و دانشگاهی داده نمی شود.
دکتر سالاری می گوید: از بین ۶۷ دانشگاه علوم پزشکی کشور تاکنون تنها ۱۳ دانشگاه علوم پزشکی کشور موفق به کاشت حلزون شده اند و استان گیلان اکنون چهاردهمین مرکز کاشت حلزون در کشور است که به این سطح علمی رسیده و می تواند کودکان ناشنوا و بزرگسالانی که گفتار دارند ولی اکنون قادر به شنیدن به هر دلیلی نیستند، درمان کند.
عدم دسترسی های علمی و عملی مانعی برای راه اندازی مرکز کاشت حلزون گیلان
بنا به گفته دکتر شادمان نعمتی، عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و مسوول مرکز کاشت حلزون شنوایی گیلان ، شروع کاشت حلزون در گیلان از سال ۹۲ آغاز شده، اما برخی از موانع همچون عدم دسترسی های علمی، عملی و مجوزات لازم موجب شد تا عملا راه اندازی کاشت حلزون در استان ممکن نشود.
وی می گوید: با بازرسی های فنی به عمل آمده از زیرساختهای علمی و عملی استان توسط وزارت بهداشت، شرایط برای جراحی کاشت حلزون و بخش توانبخشی بیماران دریافت کننده این خدمت در گیلان مهیا و مجوز لازم کاشت حلزون شنوایی برای گیلان در زمستان سال گذشته اعطا شد، اما عملا جراحی ها به دلیل شیوع ویروس کرونا معطل ماندند.
کدام دسته از ناشنوایان با کاشت حلزون، شنوا می شوند؟
دکتر نعمتی، جراح و متخصص گوش حلق و بینی در پاسخ به اینکه جراحی کاشت حلزون برای چه سنینی ممکن است، می گوید: این نوع جراحی تنها برای کودکانی که کری حسی-عصبی مادرزادی در بدو تولد دارند، انجام می شود و در سنین بالاتر نیز تنها در کسانی که گفتار دارند، اما به هر دلیلی مثلا برخی از بیماری ها شنوایی هر دو گوش خود را از دست داده اند، امکان پذیر است.
چگونه نوزادان و کودکان ناشنوا مشخص می شوند؟
از سال ۸۷ در استان گیلان غربالگری شنوایی نوزادان در دستور کار قرار گرفته است و در حال حاضر می توان گفت ۹۸ درصد کودکان در کشور از جمله گیلان، سیستم شنوایی شان غربالگری می شود.
کودکان زیر یک سال تا نهایتا پنج سال که در غربالگری، سیستم شنوایی شان با مشکل مواجه باشد، مورد پایش قرار گرفته و برای درمان ، یا سمک های قوی و یا کاشت حلزون برای شان تجویز می شود.
نکته قابل توجه اینکه قبل از راه اندازی مرکز کاشت حلزون در رشت، ناشنوایان و خانواده های آنها باید اقدامات درمانی را عمدتا از تهران پیگیر می شدند که این کار هم هزینه بر و هم طاقت فرسا و وقت گیر بود.
تولد سالانه حدود ۱۰۰ نوزاد ناشنوا در گیلان/ مرکز کاشت حلزون رشت سالانه شنوایی ۳۰۰ کودک شمال کشور را برمی گرداند
به گفته دکتر سالاری- رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، هر ساله حدود ۱۰۰ تن از نوزادان در گیلان ناشنوا متولد می شوند و از این رو پیش بینی می شود تمامی این نوزادان در کنار کودکان استان های شمالی همچون اردبیل، زنجان، قزوین و غرب مازندران در رشت مورد عمل جراحی کاشت حلزون قرار گرفته و خدمات توانبخشی به آنها ارائه شود و با ظرفیت هایی که اکنون در رشت مستقر و مهیا شده می توان شنوایی را سالانه به ۲۵۰ تا ۳۰۰ کودک شمال کشور هدیه کرد و مانع از اعزام آنها به مراکز درمانی دولتی خارج از استان و یا بعضا مراکز خصوصی گران قیمت شد.
اظهارات مسوولان حوزه بهداشت و درمان گیلان نشان می دهد، راه اندازی مرکز کاشت حلزون در گیلان رویدادی بسیار بزرگ و اثر بخش در شمال کشور به ویژه برای گیلانیان به شمار می رود که این مهم به وضوح در چشمان دو کودک پنج ساله گیلانی و خانواده های آنها دیده می شود.
جراحی کاشت حلزون به مراتب مرقون به صرفه تر از جراحی کبد، کلیه و مغز استخوان
به گفته دکتر شادمان نعمتی، متخصص و جراج گوش حلق و بینی، هزینه کاشت حلزون در کشورهای دنیا ۶۰ هزار دلار است و نسبت به عمل جراحی کلیه، کبد و یا مغز استخوان ارزانتر و همچنین کیفیت زندگی نیز برای کسانیکه جراحی کاشت حلزون می شوند در آینده به مراتب بیشتر است به گونه ای که یک کودک پس از کاشت حلزون می تواند دکتر، مهندس، خلبان و یا هر شغل و پیشه ای کسب کند اما کسانیکه مثلا عمل پیوند کبد می شوند از کیفیت زندگی کمتری برخوردار هستند.
به دست آوردن نعمت شنوایی تنها با ۶ میلیون تومان!
نکته قابل تأمل دیگر اینکه در ایران بخش اعظم هزینه کاشت حلزون شنوایی توسط دولت به صورت یارانه پرداخت می شود و خانواده ها تنها حدود ۶ میلیون تومان هزینه پرداخت می کنند که این شاخص نیز مزیتی بس ارزشمند محسوب می شود.
راه اندازی مرکز کاشت حلزون، سکوی افتخار و جهش برای علوم پزشکی گیلان
راه اندازی مرکز کاشت حلزون در گیلان، از یک سو صدها کودک در شمال کشور را از نعمت شنوایی برخوردار می کند و از سوی دیگر برای دانشگاه علوم پزشکی استان یک سکوی افتخار محسوب می شود و این اقدام میمون و مبارک در تاریخ علمی، آموزشی، تحقیقاتی حوزه سلامت گیلان ثبت خواهد شد.
همچنین راه اندازی مرکز کاشت حلزون در گیلان می تواند آغازی برای راه اندازی دانشکده توانبخشی، رشته های شنوایی شناسی، توسعه آموزش برای دستیاران پزشکی باشد و به لحاظ علمی جهشی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان ایجاد کند که یقینا برای مردم استان می تواند مثمر ثمر باشد./انتهای پیام

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید توسط تیم مدیریت در «گیلان پیام» منتشر می شود.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.